IK-mat kurs

Det er en innføring av viktige kontrollpunkter for ansatte i bransjer som er pålagt å ha internkontroll-mat.

Kurset er skreddersydd for bransjen som selger og frembyr næringsmidler:
Kursdeltaker får i tillegg til generell opplæring i viktige punkter i vareflyten typiske risikoer og forebyggende tiltak. Dette er punkter som bedriftene skal ha kontroll på og må ha dokumentasjon på at de har i orden. Maler til dokumentasjon kan fås i enten papirversjon (IK-mat) eller som App «AppnGO»

Mål:
Målet for opplæringen er å gi kunnskap om forebyggende tiltak i vareflyten for å forhindre dårlig hygiene og vekst av bakterier.

Gjennomføring:
Kurset gjennomføres som e-læring som består av informasjon i punkter se under innehold av opplæring. Etter hvert punkt er det spørsmål som består av spørsmål, hvor deltakerne kan velge mellom ulike svaralternativ. For å få kurset godkjent må alle svarene være riktige.
Etter endt kurs får deltaker et kursbevis. >

  • Krav til opplæring
  • Oppbevaring og bruk av arbeidstøy
  • Håndvask og håndvaskpunkter
  • Håndhygiene
  • Bruk av engangs hansker
  • Sykdom eller mistanke om smittsomme sykdommer
  • Varemottak og lagring av varer
  • Merking og sporing
  • Krav til oppbevaring i kjøl og frys
  • Kalibrering av temperaturmålere
  • Sikkerhetssone – ren og uren.
  • Tilberedning av matvarer – kryssforurensing – desinfeksjon
  • Allergener
  • Oppvarming av varmeholding av mat
  • Tining av mat
  • Nedkjøling av mat
  • Innfrysing
  • Oppvask og anbefalte temperaturer
  • Renhold – renholdsplan
  • Desinfeksjonsmiddel
  • Orden
  • Avfallshåndtering
  • Vedlikehold
  • Skadedyrbekjempelse
  • Avvik og avviksbehandling
  • Årlig internrevisjon